Acul în carul cu fân #6

Vă simțiți și voi ca în vacanțele alea de vară când îți făceai mii de planuri: să citești 100 de cărți, să vezi 100 de filme, să înveți 3 limbi străine, să faci exerciții la mate, fizică și chimie, să scrii o poezie pe zi și eventual și un roman? Pentru că eu am obosit să tot văd instigare la productivitate. E pandemie. Chiar NU ăsta e momentul să slăbești, să îți scriii cartea, să te apuci de sport/gătit/citit. Toate exemplele alea cu oameni care și-au scris OPERA VIEȚII în timp ce erau în auto-izolare sunt scoase din context, oamenii ăia aveau deja o rutină robustă în care lucratul la capodoperă era riguros plasat în programul zilnic. Ție tocmai ți s-a dat viața peste cap și trebuie să găsești cât mai repede o armonie: să nu ieși din casă, eventual să îți reglezi programul de lucrat de acasă, să renunți la aproape tot ce făceai până acum, să îți amintești ce zi e, când e ziua de spălat pe cap, când e ziua de spălat rufe albe și să cauți ce poți să faci în timpul liber fără să înnebunești de grijă că nu ești destul de productiv/ă sau nu profiți din plin de timpul ăsta. Și mai vrei să și strecori 50 de minute de yoga pe zi? Mai lasă-te în pace. Ar trebui să joci Animal Crossing (varianta pentru telefon aici), un joc în care ești un copil pe o insulă, într-o tabără unde colecționezi gândaci, plantezi flori, te uiți la mare și te pictezi pe față. Sau Stardew Valley. Jocuri în care nu te bați cu nimeni, nu există un plot, nu există presiune să termini jocul, you're just vibing.

Sper că numărul ăsta vă găsește bine, stând în casă, izolați și încă motivați, chiar dacă la distanță de cei dragi. În București e aer de munte, toți pomii sunt în floare și e un soare care mă ademenește la plimbare, dar eu stau în casă și mă uit cu jind la ce e afară. N-am mai ieși în parc de câteva săptămâni, dar pentru că am ales să mă auto-izolez în perioada asta, pofta de ieșeală e cruntă, acum îmi trebuie, fix acum. Și ca s-o potolesc, mă arunc în online. Dacă și vouă vi se trezește cheful de ieșit când vi se spune că trebuie să stați în casă, sau dacă, din contră, dispare fără nicio urmă, sau dacă sunteți deja experți la cuibărit și perioada asta e perfectă pentru voi, vă aduc câteva idei care să alunge plictiseala, să vă amuze, să vă informeze și să vă gâdile un pic cheful de viață.Pandemie

E și feed-ul vostru inundat de date despre virus? Al meu da, și mi-e destul de greu să le filtrez. Sunt vreo trei surse pe care le urmăresc și care poate v-ar plăcea și vouă.

Dacă aveți nevoie să ieșiți noaptea după 22:00 (și probabil în curând și ziua), găsiți aici modelul de declarație pe propria răspundere. Fiți cuminți.


Și dacă v-ați supra-saturat cu virusul ăsta și vreți să vă amintiți cum arată internetul fără pandemie:Literatură și povești de adormit copii

Majoritatea oamenilor au pe lista de activități de carantină că vor să citească mai mult, mai ales cărțile alea mari, grele și groase pe care nu le poți căra la metrou. Eu, de când stau în casă, sunt ca pe ghimpi, citesc mai puțin și mai prost, nu îmi vine să mă apuc de nimic și mă îngrijorez că nu fac nimic din ce-mi propun, dar dacă stați mai bine și singura problemă e ce să mai citiți, găsiți mai jos câteva recomandări.

Și dacă nu vă iese cu lectura, poate vreți să ascultați niște povești din copilărie, de la Jules Verne la Ion Creangă. 300 de povești audio. Se aude și trosnetul specific de vinyl, la unele chiar prea tare. Eu am ascultat deja ursul păcălit de vulpe și punguța cu doi bani, pentru că nu-mi mai aminteam decât că e despre un cocoș care găsește o punguță cu doi bani, și am în plan și Alice în țara minunilor. Dacă v-a inspirat, puteți să vă filmați două minute citind din cartea/povestea preferată din copilărie/adolescență și să trimiteți către Centrul Replika, au o companie faină numită Povești la Replika în care ne citim unii altora.


Și ca să fiți în temă chiar dacă citiți clasici: 10 first lines of classic novels, rewritten for social distancing. Preferata mea Pride and Prejudice.

Ați ascultat-o deja pe Lavinia Braniște la Pe Bune? Dar pe Tatiana Țîbuleac la Timpul Prezent? Nu? De ce, ce mai așteptați?


Dacă aveți alte hobby-uri de cultivat sau dacă aveți nevoie de altele pentru că preferatele voastre nu se pot face în casă, Skillshare oferă două luni de cursuri gratuit noilor membri.Ce mai mâncăm?

Am cam improvizat mâncare în perioada asta, ca să folosesc ce mai aveam prin cămară, și m-a ajutat lista cu 70 de rețete pentru stat acasă, ușoare și cu ingrediente puține, de la Mazilique. Am încercat vreo două salate cu morcovi, un stir-fry cu năut și urmează un cartof dulce cu topping crocant și sos de iaurt.

Nu prea gătiți și tocatul cepei se lasă cu plâns? Poate vă ajută materialele astea de la The Washington Post: if you suddenly need to learn to cook.

Și dacă n-aveți nici timp, nici chef, atunci vin restaurantele la voi. Chiar și unele fine-dining au început să livreze în condiții speciale, le găsiți aici: https://ro.gaultmillau.com/collections/cu-livrare. Eu mi-am luat de la Noua, am primit trei feluri de mâncare și o bere artizanală, am dat cât pentru două pizza și mi-a adus mâncarea Alex Petricean în persoană.

Dacă totuși resturantele/cafenealele/ceainăriile preferate nu livrează, poate le găsiți pe ialoc. Le puteți ajuta să supraviețuiască în perioada asta cumpărând un card valoric valabil 12 luni. Cumperi acum și te bucuri mai târziu.


Câtă cultură încape într-un om?

Pentru cei care vor teatru:

Ascultați când erați mici teatru radiofonic? Eu da, și mă cam plictiesa, pentru că era greu să concureze cu Naruto, dar parcă e mai simpatic acum (nostalgia, bat-o vina).

Donează pentru actorii independenți și ajută-i să-și plătească chiria pe timp de pandemie: https://actorindependent.ro/


Operă și muzică clasică:

Pentru muzee, concerte, galerii de artă, teatru sau zoo de peste tot prin lume, găsiți la CNN.

Eu nu mă bag, sunt novice la treburile astea.Cultura pop e și ea cultură?

E cam intimidantă lista asta interminabilă cu lucruri de făcut, ajungem să nu facem nimic sau să simțim că facem prea puțin. Nu vă lăsați păcăliți de over-achieverul din voi. Nu e nicio competiție, nimeni nu citește zeci de cărți pe zi, vede toate filmele și gătește toate torturile. Și dacă o face, atunci fie o făcea și înainte de pandemie, fie nu-l ține decât prima săptămână.

Dacă nu vă puteți hotărî la ce să vă uitați, e un moment bun să căutați filme de la Ghibli, merg cu vremea de afară și le găsiți și pe Netflix.


My Darling Quarantine e un festival de filme scurte, care propune în fiecare săptămână o listă de șapte filme pentru care poți vota. Online și gratuit, cum stă bine pandemiei.


Pentru burghezi există TIFF unlimited, iar dacă e musai să vezi ceva din lista lor, dar nu vrei să dai bani, ai 14 zile free trial.Viața după COVID-19

Un proiect fotografic care documentează viața în vremea pandemiei, cum ni se schimbă comportamentele, ce ajunge să devină încet-încet noul standard în societate și cum diferă schimbările culturale prin lume.

by MATTIA SAVIO
There are many narratives that play out in a crisis like this, all over the world there are stories and events happening that this generation have never seen.


Până data viitoare, sper că vă auto-izolați pe cât posibil (poate vă ajută niște sfaturi de la o mâță) și rămâneți optimiști, încrezători și încrezuți.

Acul în carul cu fân e o serie în care încerc să surprind căutări și găsiri de răspunsuri pentru momente din viață prin care trecem cu toții, de la banalul unde mâncăm la ce sens dau existenței mele. O dată la două săptămâni pun laolaltă câteva lucruri care m-au pus pe gânduri, m-au enervat mișto, m-au încălzit sau m-au plesnit și le trântesc aici. Dacă sunteți și voi în căutarea acului în carul cu fân, vă puteți abona și îl căutăm împreună.

61 afișări0 comentarii