Acul în carul cu fân #3

Astăzi e Blue Monday, cea mai tristă zi din an, dar fiți fără grijă căci vă stau de pază la ușa bunăstării, așa că m-am gândit să vă iau de pe umeri grijile că nu aveți cu ce să vă delectați zilele astea și am făcut o listă, de digerat pe îndelete de-a lungul săptămânii.


Cum adică fericit?

Conceptul de fericire s-a schimbat destul de mult de-a lungul timpului, de la Epicur care spunea că fericirea e absența durerii, până la Seligman care a pornit tot valul de positive thinking spunând că fericirea e atunci când avem și căutăm emoții pozitive și că trebuie să muncim constat ca să fim fericiți și să scăpăm de situații nefericite. Apoi au venit alde Coca-Cola și Xanax și ne-au spus că ne pot oferi fericire pentru o sumă modică.

Articolul vorbește despre diferitele moduri în care putem vedea fericirea și cum să nu ne mai lăsăm manipulați în a crede că experiențele negative sunt echivalente cu lipsa ei.


În aceeași temă: o istorie a fericirii și cum încearcă corporațiile să ne facă s-o cumpărăm.
Ce mai mâncăm?

Celor mai puțin mofturoși - cărora nu li se pare că gorgonzola miroase urât (sau li se pare, dar încă le place), cred că le-ar plăcea niște orez (risotto) cu prune uscate și gorgonzola.

Rețeta e dulce, afumată, ușor sărată, fină, înțepătoare și chiar ușor de făcut.


Dacă nu vă surâd nici prunele uscate, nici gorgonzola, sau n-aveți chef de gătit, atunci nu dați greș cu pizza cu maia de la Pizza Mania.

Am încercat #4, #5 și #6 și m-au dat pe spate.

DISCLAIMER: eu mănânc și crusta, iar magia aici e în maiaua din blat.Ricky Gervais și Globurile de Aur

E plin internetul de Ricky Gervais și show-ul pe care l-a făcut la globurile de aur. Dacă v-ați făcut plinul cu umorul lui sarcastic, mușcător și controversat, există și o parte mai vulnerabilă, matură și aproape înțeleaptă a lui, pe care o puteți descoperi în podcast-ul Making Sense (link în titlu) în care vorbește cu Sam Harris despre relația cu publicul, ce mai înseamnă meseria de comediant, cum face față în lumea de astăzi - tot mai intolerantă, care se grăbește să judece în loc să înțeleagă, social media și multe altele. Mie mi-a plăcut aproape la fel de mult ca interviul ăsta.

Voi urmăriți comedianți? Dacă da, pe care și ce vă place la ei?
Noi începuturi

Ianuarie și februarie sunt lunile cu cele mai multe despărțiri. Fie că vorbim de relații romantice, de prietenie sau amiciție, când oamenii pleacă din viața noastră, ne gândim de multe ori că i-am gonit. Ceea ce e probabil adevărat. Dar asta nu înseamnă că e prea târziu să le reînnodăm sau să învățăm ce am greșit ca să ne păstrăm noii prieteni mai mult timp.

Unii oameni or să plece, iar alții or să vină, e un ciclu inevitabil al vieții, oricât de atenți am fi, pentru că uneori nu depinde de noi. Articolul ne arată că nu suntem singurii prieteni nașpa și cum am putea să nu mai fim.Fericire copilărească

În reportajul fotografic Happy Sad Places (link în titlu), Paul Hiller surprinde parcuri de distracție într-o atmosferă dezolantă și creează impresia că privești cu ochi de adult o amintire fericită din copilărie sau te uiți la o jucărie care a fost a altcuiva și nu-ți trezește aceeași emoție, ca atunci când te joci iar șotron și îți dai seama că nu e așa distractiv.

Nostalgia dă de multe ori iluzia fericirii și uităm uenori că putem să mai descoperim magie și ca adulți, trebuie doar să nu mai sperăm că o regăsim pe cea din copilărie, pentru că n-o să o mai găsim niciodată, iar asta e ok, suntem pregătiți pentru felul doi.Ce-i de făcut?

  • Carte: Pe 21 ianuarie, la Humanitas Cișmigiu, se lansează romanul Și se auzeau greierii, de Corina Sabău, alături de Cosmin Cioloș, Andreea Răsuceanu și Eliza Păuna. Dacă vreți să aflați mai multe despre viața femeilor dinainte de '89, avorturi cladestine, viața muncitoarelor sau doar vreți să vedeți ce mai scriu românii în ziua de azi, poate mergeți și aruncați un ochi.

  • Teatru: Pe 6 februarie, la Apollo111, e de mers la Neverland, un spectacol jucat în întregime de Ioana Flora (cu inserții de videochat pe ici-colo), care vorbește despre Millenials (generația care astăzi a ajuns la vârsta de 30-40 de ani) care simt că nu și-au găsit locul, nu corespund aștepărilor celor din jur și încă mai caută ceva. Am văzut piesa anul trecut și am rezonat destul de mult cu ce încearcă să spună, mai ales că e clar definit contextul românesc destul de rigid și tradiționalist, iar piesa urmărește destul de cursiv momentele importante din istoria recentă românească (de la concertul lui Michael Jackson din '96 până la Colectiv).

  • Film: Dacă nu v-au impresionat nominalizările la Oscar de anul ăsta, poate vă încercați norocul cu filmul care a luat vreo 2 oscar-uri în '39 pentru cel mai bun film și cel mai bun regizor: Nu o poți lua cu tine după moarte, în regia lui Frank Capra, care se difuzează joi, 23 ianuarie, la Cinemateca Eforie.

  • Teatru: pe 26 ianuarie la Centrul de Teatru Educațional Replika, se joacă Rovegan - o reinterpretare a poveștii Capra cu trei iezi de Ion Creangă care explorează viața și dramele prin care trece o familie săracă din Moldova, în care mama pleacă la muncă în Italia, iar cele două fete rămân singure. Catinca Drăgănescu face o treabă nemaipomenită, ultima oară când am văzut-o am și plâns.

Să-mi scrieți dacă ajungeți la vreuna și dacă v-a plăcut sau dacă știți altele la care aș putea să merg.


Dacă v-a ajuns totuși tristețea de blue Monday, poate articolul ăsta despre care carte are cel mai bun tort vă ajută să vă mai alinați. Eu aș gusta pâinea elfilor din Stăpânilor Inelelor, chiar dacă cică îngrașă.

Și dacă nici asta nu ajută, atunci delectați-vă cu niște camioane colorate din India și amintiți-vă că e ok să nu știi ce vrei, ba poate e chiar mai bine.


Mulțumesc că mă citiți, aștept să-mi scrieți și voi recomandările voastre, iar până data viitoare, vă las cu poanta asta:


Acul în carul cu fân e o serie în care încerc să surprind căutări și găsiri de răspunsuri pentru momente din viață prin care trecem cu toții, fiecare în felul lui. O dată la două săptămâni pun laolaltă câteva lucruri care m-au pus pe gânduri, m-au enervat mișto, m-au încălzit sau m-au plesnit și le trântesc aici. Dacă sunteți și voi în căutarea acului în carul cu fân, vă puteți abona la newsletter și îl căutăm împreună.

20 afișări0 comentarii