Acul în carul cu fân #2

E deja 2020, încercăm să facem schimbări (sau nu), avem o dispoziție mai bună după dezmățul de aseară, o mahmureală cruntă sau o melancolie depresivă și probabil nu prea știm ce să facem cu viața noastră mai departe. Oricum ar fi, nu trebuie să lăsăm presiunea din media să ajungă la noi și să ne aruncăm pe valul de dezovltare personală (anul ăsta mă apuc de sală, nu mai mănânc zahăr, stau în cap pe Everest ș.a.) ci să ne amintim că suntem aici ca să ne bucurăm de lucrurile mici, să facem un bilanț cu ce ne-a plăcut și ce nu ne-a plăcut la 2019 și să pregătim o garderobă trăznet pentru anii '20 ca să îi depășim pe cei de secolul trecut. Rezoluțiile n-ar trebui să vină din ură de sine sau din faptul că vrem să ne schimbăm pentru că nu ne place de noi (deși e important să ne dăm seama și ce comportamente toxice avem), ci din dragoste de noi înșine. Suntem deja magici, avem nevoie dar de bagheta potrivită. Am găsit câteva mici surse de inspirație pentru momentele scurte și magice de care am nevoie în 2020.

Mai pot și tartă

Pentru seara de Revelion am făcut o tartă cu ciocolată și sare, fără coacere, cu blat de oreo. Rețeta o găsiți în link-ul din titlu, e surprinzător de ușoară și satisfăcătoare. Eu am pus fistic mărunțit pe deasupra după sugestia lui Mihai. Fac deserturi cam o dată pe săptămână și secretul e să accepți că nu o să îți iasă ca în poză și probabil nici n-o să aibă același gust ca în rețetă, dar exact ăsta e farmecul. Aici găsiți un mic articol care ne ajută să trecem peste dezamăgirea pe care o resimțim când nu ne iese mâncarea așa cum voiam și să redescoperim bucuria de a mânca ceva făcut de noi chiar dacă nu merită pus pe instagram.

În afară de salată de beouf, voi cu ce v-ați delectat de Revelion? (inclusiv alcool)


3...2...1...An nou fericit

National Geographic a documentat într-un proiect fotojuranlistic cum e sărbătorit anul nou în mai multe locuri de pe planetă. Imaginile suprind momentul trecerii în 2020, unele sunt foarte familiare, aproape îți vine să te cauți în fundal, iar altele par rupte dintr-o altă lume în care nu avem acces (deși e la câteva ore de zbor distanță). Preferata mea e cea din Hawaii, mă aruncă undeva în copilărie: mi-e cunoscută și totuși e atât de departe.Proză scurtă cât mai lungă

În ultimul an am citit mai multă proză scurtă decât în toți ceilalți adunați și aș vrea să continui și anul ăsta în aceeași manieră. Revista Iocan a făcut un top cu cele mai bune cărți de proză scurtă traduse anul ăsta și ar merita să aruncați un ochi peste ele.

Dacă vreți să vedeți ce oferte există pe piața autohtonă, găsiți aici cinci povești ale celor mai buni autori de proză scurtă din România citite chiar de ei.


Și dacă totuși preferați romanele, există o listă cu cele mai bune cărți din 2019 alese de cei mai buni scriitori ai anului. O găsiți aici, poate vă inspiră.

Voi ce-ați citit preponderent anul trecut?Cele mai bune filme din ultimii 10 ani

Dacă nu știți la ce să vă uitați zilele astea, deși spațiul virtual e suprasaturat cu recomandări, top-uri, liste cu cele mai bune..., cele mai rele..., atunci vă puteți inspira din lista de la The Irish Times cu cele mai bune filme din 2010 până astăzi. Niciunul din filme n-a primit vreun Oscar (deși sunt 2 câștigătoare de Golden Globes), iar dacă nu le-ați bifat deja, merită puse pe watchlist.Ce are în geantă comunismul

Poate cel mai neașteptat ce se află în geanta mea, îl găsim la Radio Free Europe. E vorba de un reportaj în care analizează ce se găsea pe vremea comunismului în gențile oamenilor din țări din Europa de Est. Distractiv, ușor de citit, informativ, ușor nostalgic și totuși îngrijorător, articolul vorbește pe scurt despre obiecte comune, pe care probabil mulți din generațiile care au copilărit pe atunci le vor recunoaște, și atrage atenția că nimic nu era întâmplător.


Iar formatul articolului e de nota 10.
Cele mai influente subculturi din 2010 până astăzi

Dacă nu urmăriți trend-uri și nu știți de unde vin și ce înseamnă, am găsit o scurtă listă a unor trenduri din ultimii zece ani care au devenit destul de influente cât să devină subculturi și care încă sunt relevante.


Dacă am avea în listă mai mulți adolescenți, probabil am înțelege mai

bine cum se nasc și cum dispar mișcările astea, dar ca să

ținem pasul și să nu mai fim atât de surprinși de ce vedem pe

net, Highsnobiety ne ajută cu o scurtă reiterare.

#notoldyet
Flori de gheață la fereastra mea

E destul de dezamăgitoare vremea asta cu temperaturi de 10 grade Celsius la finalul lui Decembrie. Ca să ne reamintim că de fapt e încă iarnă și tocmai am sărbătorit Crăciunul, nu Paștele, ne putem delecta cu fotografiile astea aproape suprarealiste cu flori, scoici și obiecte găsite încapsulate în gheață.


Proiectul e o colaborare între artista Tharien Smith și fotograful Bruce Boyd, inspirat de artistul japonz Makoto Asuma care creează sculpturi impresionante din flori.

Cei doi erau în căutarea unui mod unic de a fotografia flori și, după ce l-au descoperit pe Makato Asuma, s-au hotărât să le înghețe:

I find it fascinating that ice can preserve something and at the same time also enhance or distort the beauty of it. For a few fleeting moments, we are treated to this preserved beauty, the past encapsulated perfectly, before the ice melts and flowers wilt.Șampania de a doua zi

Dacă v-a mai rămas șampanie de aseară, chiar și ușor răsuflată, puteți încerca să încropiți câteva cocktail-uri, în funcție de ce băuturi mai aveți prin cămară sau ce a mai rămas de astă-seară (deși niște suc de portocale tot mai găsim).

Eu am încercat doar două, Mimosa și French 75, dar tare mă intrigă Fancy Bourbon Punch - dacă ajungeți să-l încercați, să-mi dați de veste și să-mi spuneți dacă merită.În încheire, ca să vă ajute cu auto-descoperierea și scrierea de rezoluții pentru noul an, vă las cu trei pași simpli pentru a scrie rezoluții mai bune.

Pe lista mea e să citesc mai multă poezie (dacă aveți recomandări, primesc cu plăcere). Să aveți un an bun și liniștit, ne auzim peste două săptămâni.


Acul în carul cu fân e o serie în care încerc să surprind căutări și găsiri de răspunsuri pentru momente din viață prin care trecem cu toții, fiecare în felul lui. O dată la două săptămâni pun laolaltă câteva lucruri care m-au pus pe gânduri, m-au enervat mișto, m-au încălzit sau m-au plesnit și le trântesc aici. Dacă sunteți și voi în căutarea acului în carul cu fân, vă puteți abona la newsletter și îl căutăm împreună.

71 afișări0 comentarii